Astigmatizm hastalığı bir göz rahatsızlığı olup gözün kornea tabakasında ortaya çıkar. Kornea yuvarlak yapısının bozulmasıdır. Kornea göz çapının eşit olmamasına astigmat denir. Işık görüntüsü kırılır ve retina bölgesinde iki görüntü oluşur. Astigmat hastaları hem yakını hem de uzağı görme konusunda sıkıntı çekerler. Görüntü bulanık ve gölgelidir. Keskin görüntü yapısı bozulur. Genellikle miyop ve hipermetrop hastalarında astigmat görülür. Göz top gibi değil de yumurta gibi bir gorünüme kavuşur. Göze gelen ışınlar bir noktada kesişmez.
Astigmatizm hastalığı kalıtımdan etkilenir. Ailesinde daha önceden astigmat olan birisi varsa kişide astigmat görülme ihtimali yüksektir. Miyop ve hipermetrop hastaları yüksek risk içerir. Her kesim insanda astigmat görülür. Özellikle televizyonu yakından izleyip kitap okurken kitabı göze çok yaklaştıran kişilerde görülür.
Astigmatizm hastalığı başlangıç aşamasında hiçbir belirti göstermez. İlerleyen zamanlarda gözlerde kısılma görülür. Kişi artık bulanık görmeye başlar. Göz küresinde şiddetli ağrılar görülür. Gözlerde ağırlık hissi oluşur. Gözler kızarır. Baş ve göz ağrıları görülür. Göz yorgunluğu ortaya çıkar. Kişi gölgeli ve bulanık görmeye başlar.
Astigmatizm hastalığı kalıtımsal sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Yaralanma sonucu astigmat görülebilir. Kornea organındaki doğal eğriliğin düzensiz ve kabarık olması astigmat rahatsızlığını tetikler. Uzun süre kitap okuyup televizyon izleyenlerde görülür. Kornea bombesinin düzensiz olması astigmatizm oluşumunu hızlandırır. Kornea kavisindeki dengesizlik astigmat oluşmasına neden olur.
Astigmatizm hastalığı şikayet olmaması ve küçük olması durumunda tedavi gerektirmez. Tedaviye uzman doktor karar verir. Gözlük, kontakt lens ve lazer ameliyat seçenekleri vardır. Halk arasında astigmat ameliyatı göz çizdirme olarak bilinir. Göz yapısı uygunsa kişiye lastik tedavi uygulaması yapılır. No touch diye adlandırılan ameliyat yapılır. Göz gücü ölçülerek tedaviye başlanır. Titiz bir göz muayenesi yapılır.
Astigmatizm hastalığında gözün kontak lense uygun olup olmadığına uzman doktorlar karar verir. Kontak lens çok dikkatli kullanılmalıdır. Excimer laser ve lastik yöntemi ile tedavi edilir. Gözlük camı ve torik kontaks teknikleri kullanılır. Kişi düzenli olarak göz muayenesi olmalıdır.