Astım hastalığı hava yollarında meydana gelen darılma ile ortaya çıkar. Astım hastaları nefes alıp vermede güçlük yaşar. Astım nöbetler halinde ortaya çıkar. Astım rahatsızlığı yaşam boyu deam eder. Dünya genelinde 300 milyon insan astım şikayeti yaşar. Hastalığa neden olan etkenlerden korunmak önemlidir. İnsanların yaşam kalitsini olumsuz yönde etkiler. Hava yollarının çevresel etkenlere aşırı duyarlı hale gelmesidir. Vücudun hava akımını engeller. Özellikle bahar ve yaz mevsiminde çok sık görülür.
Astım hastalığı her 100 yetişkin insanın 7 sinde görülür. Her 100 çocuğun 15i astım rahatsızlığına yakalanır. Astım toplumun % 25ini etkiler. Erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülür. Ailesinde astım hastalığı olanların astım olma olasılığı yüksektir. Bebeklik döneminde alerjen maddeye maruz kalanlarda görülür. Gebelik döneminde sigara kullanan annelerin bebeklerinde görülür. Bebeğin yetersiz beslenmesi, çay tütün işcilerinde, marangoz ve doğrama işi ile meşgul olan kişilerde görülür.
Astım hastalığı ataklar halinde ortaya çıkar. Ataklar genelde gece ve sabaha karşı görülür. Nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme, göğüs bölgesinde sıkışma, göğüste tıkanma, kuru öksürük, uykusuzluk, baş ve boyun bölgesinde kızarma, burun akıntısı, gözlerde kızarma, öksürük astım hastalığının en belirgin belirtileridir.
Astım hastalığı genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı çevresel alerjen maddelere maruz kalanlarda astım görülür. Egzersiz sonrası astım durumu yaşanır. Yastık, halı, tüylü oyuncaklar astımı tetikler. Ağaç polenleri, kedi köpek tüyleri, ev içi mantarlar ve mikrobik solunum yolu hastalığı çekenlerde astım çok sık görülür.
Astım hastalığı tedavi sürecinde hasta şikayeti dinlenip belirtiye göre tedavi süreci başlar. Astım teşhisi için fiziki muayene yapılır. Akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri ile hastalık teşhis edilir. Tedavi sürecinde erken teşhis çok önemlidir. Hasta ile hekim ilişkisi çok önemlidir. Hastalığın öyküsü dinlenir. Tedavi süreci çok uzun sürer. Alerjen maddelerden uzak durmak ve sakınmak gerekir. İlaç tedavisi hastalığı kontrol etmek ve tedavi etmek amacı ile verilir.
Astım hastalığına yakalanmamak için evcil hayvan beslemekten uzak durmak gerekir. Sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Evde sprey, kokulu deterjan, parfüm kullanımından uzak durulmalıdır. Sentetik yatak malzemesi kullanımından uzak durmalıyız. Yatak odasında halı, mobilya, yastık ve minder bulundurulmaz. Ev ortamı sık sık havalandırılmalıdır. Badana, boya ve cila gibi işleri dışarda iken yapılmalıdır. Aşırı egzersiz yapmaktan uzak durmak ve bulunduğumuz ortamın nem oranını iyi ayarlamak gerekir.