Bademcikler boğazımızın arka tarafında, dil kökünün iki yanında bademe benzeyen dokulardır. Bademe benzeyen bademciklerin büyüklüğü kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Çünkü her insanın yapısı farklıdır. Kişiler buluğa erdikten sonra bademcikler gittikçe küçülür. Bademcikler vücudumuzun sigortası gibidir. Ağız yoluyla alınan her türlü madde mideye inmeden önce boğaz bölgesinde bulunan bademciklerle karşılaşır. Vücudumuzun savunma mekanizmalarıdır. Öncelikli görevleri vücudumuz giren mikroplarla savaşmaktır. Mikroplarla savaşırken kendileri de rahatsızlanabilirler ve hastalık nedeni olabilirler.
Bademcik iltihabı en çok 5-10 yaşları arasında görülür. 15-25 yaşları arasında daha az görülmektedir. Bademcik enfeksiyonları daha çok kış ayalarında rastlanmaktadır. Bademcik iltihabının oluşmasında en büyük etkenler: mikroplar, virüsler ve bakterilerdir.
Bademciklerin iltihaplanarak büyümesi üst solunum yollarında tıkanmaya yo açabilir. Yutağın burun kanalına bağlandığı bölge tıkanır ve kişi devamlı ağızdan nefes almak zorunda kalır. Ağzı solunum için sürekli açık kalır. Ağızdan alınan nefes sonucu burun süzgecinden geçmeyen hava boğaz ağrısına ve bronşite kadar varan rahatsızlıklara yol açabilir. Böyle durumlarda burunun kapalı olması yutak titreşiminin az olamsı sebebiyle ses değişir ve genizden konuşma başlar. Bademcikler şişerse yiyeceklerin yutulmasında güçlük çekilir. Ağızda istenmeyen kokular oluşabilir. Ayrıca öksürme, gözlerde kızarma , burun tıkanıklığı görülebilir. Boğazda oluşan ağrılar kulaklara ve boyun bölgesine kadar ulaşabilir.
Bademcik iltihabını mikroplardan mı, virüslerden mi veya bakterilerden mi oluşup oluşmadığına bakılmaksızın evde rahat bir ortamda dinlenmesi iyileşme sürecini oluşmasına neden olabilir. Kişinin bolca uyuması sağlanmalı, Bol miktarda sıvı alması sağlanarak boğazın nemli tutulması, Çorbalar, çay ballı sıcak su ,buzlu dondurmalar boğaz ağrısını azaltabilir, Tuzlu su ile yapılan gargaralar boğaz ağrısının hafiflemesine yol açabilir, Nemli hava boğaz ağrısını azaltabilir. Doktorun önerdiği boğaz pastillerinin kullanılması boğaz ağrılarına iyi gelir.
Bademcik iltihabı bakteri kaynaklı ise, hekim antibiyotik önerebilir. En yaygın kullanılan antibiyotik penisilindir. Hastanın penisiline allerjisi varsa hekim başka antibiyotikler verebilir. Hekimin verdiği reçeteye harfiyen uyulmalıdır. İlaçların kullanımındaki aksaklıklar enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Romatizmal rahatsızlıklar ve önemli böbrek iltihabı riskini artırır.
Antibiyotiklerin tedavi edemediği bakteriyel, kronik veya sık sık yinelenen bademcik iltihaplarının tedavisinde cerrahi müdahale yöntemine başvurulabilir.
Üst solunum yolunun bademcik iltihabına bağlı olarak tıkanması, ileri derecede yutma güçlüğü çekilmesi, Kalp sorunları, Uyku bozukluğu, Gelişim bozukluğu, İdrar kaçırma, Uyku apnesi (uykuda solunumun sık sık durması), İlaç tedavisine karşın yılda altı defa ve daha fazla bademcik iltihabının geçirilmesi, Sık sık ateşli bademcik iltihabının geçirilmesi, Yüksek ateşe bağlı havale nöbetleri, Kötü huylu tümör şüpheleri cerrahi müdahale gerekçeleridir.