Bağırsak İltihabı hastalığı oluşma nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hastalığı tetikleyen durumlar tespit edilmiştir. Beslenme şekline ve strese bağlı olarak ortaya çıkar. Bağışıklık sistemindeki fonksiyon bozukluğu bağırsak iltihabını tetikler. Genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkar.
Bağırsak İltihabı hastalığı daha çok 30 yaş altı bireylerde görülür. Beyaz ırk gurubundan olan kuzey kökenliler boğmacaya daha yatkındır. Ailesinden birisi daha önce boğmaca olan birisi yüksek risk içerir. Sigara kullanımının yanı sıra sivilce ilacı kullanan kişilerde çok sık rastlanır. Endustri kuruluşunda çalışan işcilerde bağırsak iltihabı görülür.
Bağırsak İltihabı hastalığı şiddetli ishal, ateş, halsizlik ve yorgunluk ile kendini gösterir. Kişi oldukça bitkin düşer. Karın ağrısı ile birlikte kramp yaşanır. Kişinin dışkısında kan oluşur. Kişi iştah kaybı yaşar. Buna bağlı olarak hızlı kilo verme gerçekleşir.
Bağırsak İltihabı hastalığı bsslenme bozukluğu ve strese bağlı olarak ortaya çıkar. Bağırsak sisteminde fonksiyon bozukluğu bağırsak iltihabını tetikler. Kirli gıda tüketimi, uyuşturucu ve kokain kullanımı, bağırsak iltihabına neden olur. Radyosyon tedavisi gören hastalar ile aşırı aspirin kullanan kişilerde bağırsak iltihabı görülür.
Bağırsak İltihabı hastalığı tedavisinde hastanın şikayetleri dinlenir. Hastaya test ve analiz yapılır. Kan tahlili, gaita testi, kolonoskopi görüntü alma tekniği uygulanır. Röntgen çekimi, bilgisayarlı tomografi, çift balon endoskopi, üst endeskobi, ince bağırsak görüntü teknikleri kullanılarak hastalık teşhis ve tedavisi yapılır. Uzman doktor kontrolünde iltihaplanmayı azaltan ilaçlar verilir.
Bağırsak İltihabı hastalığından korunmak için balık yağı tüketmek önemlidir. Aloe vera, zerdeçal ve enginar bağırsak iltihabına iyi gelir. Kişi diyet yaparak sağlıklı ve düzenli beslenmesi gerekir. Akupuntur yöntemi etkili sonuç verir. Süt tüketimine sınır getirilir. Düşük yağlı gıda yanında taze meyve suyu tüketmek gerekir. Gaz yapan besinlerden uzak durmak ve alkol tüketimine son vermek gerekir.