Verem Hastalığı Tanım, Teşhis ve Tedavisi13.03.2018

verem hastalığı

* Verem Nedir ?

Tıp dilinde tüberküloz olarak bilinen hastalık halk arasında verem olarak bilinir. Verem mikrobu solunum yoluyla bulaşır. Verem sonucu hastanın bağışıklık sistemi bozulur. Verem hastasının özel eşyaları kullanılmamalı. Hastanın aksırması ve öksürmesiyle hastalık yayılmaya başlar.

* Verem hastalığının belirtileri nelerdir ?

Verem hastaları kendini yorgun hisseder. Yüksek ateş durumları görülür. Hastanın iştahı kesilir. Hastada isteksizlik meydana gelir. Hasta geceleyin terlemeye başlar. Hasta nefes alıp vermede zorlanır. Hasta göğüs ağrısı şikayetinde bulunur. Kişi hızlı kilo kaybına uğrar. Hasta kuru ve balgamlı öksürmeye başlar.

* Verem hastalığı risk grupları nelerdir ?

0-5 yaş çocuklarda verem hastalığı çok sık görülür. 65 yaş üstü yaşlılarda görülür. Kalabalık ortamlarda yaşayan ve yetersiz beslenen kişilerde görülür. Akciğer kalp hastaları AİDS böbrek yetmezliği ve karaciğer hastalarında verem görülür. Sosyo ekonomik düzeyi düşük bağışıklık sistemi zayıf olanlarda verem görülür.

verem hastalığı

* Verem hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Verem belirtilerle tespit edilir. Akciğer grafisi çekilir. Hastaya kan tahlilleri yapılır. Balgam ve mikrop araştırması yapılır. Hasta hastaneye yatırılıp özel izole edilen odaya yatırılır. Tedavi ortalama 2 hafta sürer. Hastaya ilaç tedavisi yapılır. Tüberküloz tedavisi yapılır.